Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, περιοδεύει στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, στο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων με φορείς και πολίτες της Περιφέρειας. Σήμερα (Μ. Τετάρτη 20/4) η Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε στο Ηράκλειο συνέντευξη Τύπου. Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
«Είχα μια σειρά επαφών με φορείς αυτό το διήμερο σε Ηράκλειο και Λασίθι. Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, διότι παρά τα όσα λέγονται περί αύξησης του τουρισμού και σημαντικής αύξησης του εισοδήματος που θα προκύψει από την αύξηση του τουρισμού, τα στοιχεία που σήμερα κατατίθενται δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά.
Η Δημοκρατική Συμμαχία όπως σας είπα και χθες ανησυχεί για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση για τη γραφειοκρατία, η οποία ταλανίζει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις για επενδύσεις.
Έτσι τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια να πέσουν το ταχύτερο δυνατόν στην αγορά για να μπορέσει να κινηθεί και η τοπική οικονομία που στενάζει.
Το δεύτερο θέμα, το συζητήσαμε και με τον κ. Γιαννουλάκη και τα μέλη στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι πως θεωρείται απολύτως αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των φορέων της Κρήτης σε δυο συγκεκριμένες κατευθύνεις για να διορθωθούν ορισμένα θέματα. Πρώτον για να γίνουν ορισμένα μικρά ρεαλιστικά αλλά χρηστικά έργα, τα οποία θα βοηθήσουν στην τουριστική υποδομή, από σηματοδοτήσεις μέχρι τον τομέα της καθαριότητας που είναι πολύ σημαντικά ενόψει και της τουριστικής περιόδου.
Το δεύτερο είναι η συντονισμένη προσπάθεια προβολής της Κρήτης. Η Κρήτη με τα σημερινά δεδομένα θα είναι «νούμερο 3» ευρωπαϊκός προορισμός και ως μια από τις καλύτερες περιοχές του κόσμου. Δεν φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεται συγκεκριμένη προβολή της Κρήτης και των προϊόντων που η κρητική γη παράγει έτσι ώστε να έχουμε προϊόντα τα οποία πολύ σύντομα θα αποκτήσουν ταυτότητα μετά από συγκεκριμένη πιστοποίηση η οποία είναι αναγκαία.
Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει καταθέσει όπως ξέρετε και ευρύτερα τις προτάσεις της για την οικονομία, το ασφαλιστικό την πρόνοια, το αγροτικό και την παιδεία. Θα έρθουμε ξανά στις 7 και 8 Μαΐου όπου θα γίνει μια ημερίδα στο Λασίθι με θέμα το περιβάλλον και προσυνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα την ανταγωνιστικότητα και τον τουρισμό.
Πιστεύουμε ότι ένας σοβαρός και επιστημονικά τεκμηριωμένος διάλογος με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, είναι το ζητούμενο για τη χώρα. Εμείς θα τα παρουσιάσουμε πιστοί στη βασική μας αρχή ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, χρειάζεται πανστρατιά δυνάμεων για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς δεν έχουμε καμία αμφιβολία στη Δημοκρατική Συμμαχία, ξέρουμε που βρισκόμαστε και βλέπουμε καθημερινά την ανταπόκριση που έχουν οι θέσεις μας. Βλέπουμε ότι σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αυτό που ο κόσμος ζητά είναι αλήθεια, ρεαλιστικές προτάσεις και πάνω από όλα έναν μπούσουλα εξόδου από την κρίση.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν λέει μόνο ευχάριστα πράγματα. Έχει συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και σε μια καινούργια οικονομία την οποία έχουμε ανάγκη. Λέμε ότι είναι αδύνατο πλέον ο ιδιωτικός τομέας να ταΐζει ένα μεγάλο σπάταλο, αναποτελεσματικό κράτος. Χρειάζεται να μειώσουμε το κράτος να το κάνουμε αποτελεσματικό, να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα που είναι η αγελάδα που παράγει το γάλα της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται στήριξη το εμπόριο, οι επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον τουρισμό, όλα αυτά που προσφέρουν χρήματα και έσοδα στην Ελλάδα, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα πάει ακόμα σε χειρότερες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση κράτους σημαίνει και απολύσεις κ. Μπακογιάννη;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μείωση κράτους σημαίνει αποκρατικοποιήσεις που είναι η μόνη σοβαρή δυνατότητα να κρατηθούν και οι θέσεις εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε λόγο για αναγκαίο συντονισμό φορέων της Κρήτης. Αν είναι εφικτό με δεδομένο ότι πρόσφατα μετά την απόφαση του εφετείου έχουμε και παραιτήσεις από τα Χανιά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι και πιστεύω ότι είναι απολύτως αναγκαίος. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε εμείς στην Κρήτη να αντέξουμε τη λογική ότι μπορούμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ Χανιών και Ηράκλειου. Η Κρήτη είναι ενιαία και έχουμε υποχρέωση να την στηρίξουμε καθολικά. Αυτό απαιτεί το συντονισμό των φορέων, απαιτεί μια καλύτερη λειτουργία σε τοπικό επίπεδο και σήμερα πρέπει να αναλάβουμε εμείς δράση. Εμείς οι Κρητικοί αν περιμένουμε από το υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει να λύσει τα προβλήματα, φοβούμαι ότι θα περιμένουμε παρά πολλά χρόνια. Εμείς πρέπει να αναλάβουμε δράση, έχουμε αυτές τις δυνατότητες να συντονιστούμε και να βάλουμε το καλό όλων μας πάνω από τις οποιαδήποτε μικροδιαφορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πιθανές εκλογές τι περιμένετε από τον κ. Μητσοτάκη;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι οι θέσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι γνωστές και να το πω και διαφορετικά εάν σήμερα κοιτάξετε πίσω 20 χρόνια πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δικαιώθηκε ακόμα και από ανθρώπους που ήτανε διαχρονικά αντίπαλοι του και απέναντί του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 20 χρόνια νωρίτερα είχε το θάρρος να προβλέψει τι θα συμβεί με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα άνθρωποι ακόμα και από διαφορετικούς χώρους παραδέχονται ότι αν προχωρούσαν οι τομές που τότε με πάθος είχε υποστηρίξει, αν είχαν πραγματικά υλοποιηθεί, η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει στην κατάσταση την οποία βρίσκεται σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Δημοκρατική Συμμαχία όμως;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μην ανησυχείτε. Θα ακούσετε τον ίδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τη στάση σας απέναντι στο μνημόνιο έχετε επαναπροσδιορίσει τη στάση σας και αν τελικά τα λεφτά τα πήραμε ως χώρα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία του κράτους ή απλά και μόνο για να επιστρέψουμε τα δανεικά που είχαμε πάρει;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Νομίζω ότι στην Ελλάδα με την κρίση λαϊκισμού που μας διακατέχει έχουμε χάσει την μπάλα. Ένα κράτος το οποίο χρωστάει και πρέπει να δώσει πίσω τα δανεικά του, ένα κράτος το οποίο σε ετήσια βάση έχει 20 δις έλλειμμα, ακόμα και σήμερα μετά τη μείωση του ελλείμματος χρειαζόμαστε 20 δις για να ισοσκελίσουμε τα έσοδα και έξοδα μας αυτήν είναι η αλήθεια. Αυτό δεν διαφέρει ένας είναι ο λογαριασμός, αυτός είναι ο λογαριασμός του κράτους. Το μνημόνιο, ωστόσο, προέβλεπε μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έγιναν. Και αν εγώ κάνω σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σήμερα είναι επειδή η κυβέρνηση δεν τολμάει να συγκρουστεί με τα επονομαζόμενα «σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ» και επειδή δεν τολμάει να συγκρουστεί μαζί τους, το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνουν οι μισθωτοί οι συνταξιούχοι ο ιδιωτικός τομέας.
Για να είμαι πιο σαφής, καταψήφισα τη διάταξη της περικοπής των μισθών και των συντάξεων. Δεν την καταψήφισα με τη λογική του λαϊκισμού, την καταψήφισα διότι ευθέως είπα ότι αυτά τα χρήματα δεν έπρεπε να κοπούν από τους μισθούς και τις συντάξεις, έπρεπε από πέρσι να κοπούν από τον ΟΣΕ. Και σήμερα όλα τα χρήματα που κοπήκαν από τους μισθούς και τις συντάξεις πήγαν στην μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Λέω ευθέως ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του ΟΣΕ άμεσα. Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει καμία μετάταξη από τον ΟΣΕ, αυτό είναι το δομικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες συγκρούσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και μη προχωρώντας αγοράζει μεν ενδεχομένως πολιτικό χρόνο, πληρώνει όμως ο ελληνικός λαός ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν γίνουν εκλογές είστε διατιθεμένη να στηρίξετε την κυβέρνηση που θα αποφασίσει να κάνει τις συγκρούσεις που απαιτούνται;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η κρίση αυτή θα οδηγήσει μοιραία σε συμμαχικές κυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις συνεργασίες οι οποίες για να υπάρξουν πρέπει να υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε καμία πολιτική η οποία θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, για να κρατήσουν τα προνόμια τους κάποιοι λίγοι και αυτό συμβαίνει σήμερα. Θα το δείτε τώρα το Μάιο με τη μεγάλη σύγκρουση που θα γίνει με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εξαγγέλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης για την Ελλάδα, ότι θα κάνει μπλακ άουτ. Δεν είναι το ηλεκτρικό υπόθεση της ΔΕΗ. Είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο ανήκει στον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να απειλεί με μπλακ άουτ για να κρατήσει τα προνόμια των συντεχνιών, κανείς. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει το θάρρος αυτά να τα πει με το όνομά τους και ας παρεξηγηθούν όσες συντεχνίες και όσοι μεγάλο συνδικαλιστές θέλουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικά χέρια;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοινωνικό αγαθό σε χέρια ανταγωνιστικά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί κανέναν και δεν έχει δικαίωμα κανένας να θεωρεί ότι μπορεί να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του ελληνικού λαού πέραν των αιρετών που ο ελληνικός λαός έστειλε στη Βουλή. Η ΓΕΝΟΠ εκλέγεται από τους συνδικαλιστές υπάλληλους της ΔΕΗ και δεν εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού για να μπορεί να τον απειλεί και να μην αντιλαμβάνεται το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας σχολιάσετε το ολλανδικό δημοσίευμα που κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική αποσταθεροποίηση επικαλούμενο εκτιμήσεις μέλους της ΕΚΤ;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μας ξέρει καλά ο κ. τραπεζίτης. Η ελληνική δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανέναν. Στην Ελλάδα η δημοκρατία είναι ισχυρότατη. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να πετύχει αυτή τη μίνιμουμ συνεννόηση για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία μιλάει εδώ και αρκετό καιρό, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθήσουν να σηκώνουν τη σημαία του λαϊκισμού και δεν αντιλαμβάνονται σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα, τότε το λόγο θα τον έχει ο λαός και θα πάμε σε εκλογές. Άρα όλα αυτά περί πραξικοπήματος είναι γελοιότητες. Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση δεν είναι του παρόντος, είναι κάτι που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και μετά να συζητήσει οποιαδήποτε θέμα αναδιάρθρωσης. Και για να είμαι σαφής, αναδιάρθρωση σημαίνει μόνο επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Αν υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία, δεν θα καταρρεύσει ούτε το κράτος ούτε οι τράπεζες ούτε τίποτα. Εδώ ζούμε στην εποχή του παραλόγου, οι πάντες κινδυνολογούν και γι' αυτό εμείς κάνουμε έκκληση για περισσότερη σοβαρότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου