Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δημοκρατική Συμμαχία: Καπρίτσιο της Μπακογιάννη ή η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων;


Θα επιχειρήσω έναν αντίλογο σε όσους ισχυρίζονται ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα κόμμα παλαιοκομματικών αντιλήψεων, που χτίστηκε για το καπρίτσιο της Μπακογιάννη, μιας πολιτικού με σοβαρές ευθύνες για την...
σημερινή κατάσταση της χώρας.
Ας αναλογιστούμε ψύχραιμα δύο απλές αλήθειες:
Είναι κοινό μυστικό, για ανθρώπους με κοινή αντίληψη, ότι ο Σαμαράς δεν θα είναι ισόβιος αρχηγός της ΝΔ. Θα μπορούσε άνετα η Μπακογιάννη να καθίσει αναπαυτικά στο παρασκήνιο, χωρίς δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις, έξω από το κάδρο των δύσκολων για τον τόπο συγκυριών, μέχρι τη στιγμή που θα σκοντάψει ο Σαμαράς. Θα μπορούσε εύκολα να ήταν η επόμενη αρχηγός της ΝΔ, ίσως ακόμα πιο εύκολα απ’ το παρελθόν. Ας της αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον είναι αρκετά έμπειρη πολιτικός για να αντιλαμβάνεται απλά πράγματα.
Η ΝΔ, κακά τα ψέματα, έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από την Ευρωφιλελεύθερη λογική της, τάση της οποίας όμως ηγείτο η Μπακογιάννη. Για να έχει ομαλές σχέσεις με το κόμμα της και τον Σαμαρά, θα έπρεπε δια της ψήφου της να πνίγει διαρκώς τις δικές της πεποιθήσεις, ώστε να συμβιβαστεί με την νεοεισερχόμενη ιδεολογία του Σαμαρά. Είναι προς τιμήν της που διαφύλαξε την ιδεολογία της, αλλά και δικαίωμα του Σαμαρά που την διέγραψε από το κόμμα. Είναι άραγε μεμπτό να υπερασπίζεσαι την ιδεολογία σου; Αντίθετα που νομίζω πως μεμπτό θα ήταν να μας εξαπατά, μόνο και μόνο για να διατηρεί ανοικτή την πρόσβαση στην εξουσία.
Κατόπιν της διαγραφής της, είχε πλέον δύο επιλογές: Ή να παραιτηθεί απ’ τα πολιτικά πράγματα της χώρας, ή εφόσον έκρινε ότι ήθελε ακόμα να προσφέρει, να ιδρύσει και να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που να την εκφράζει ακέραια.
Κατά την διακήρυξη του κόμματος, ζήτησε άμεσα δημόσια συγνώμη για την όποια σιωπή της στα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης: “Την ξέρω πια καλά την εξουσία και απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη” … “πρέπει κανείς να πέσει για να μπορεί να ξανασηκωθεί” … “δεν ήταν στραβός ο γιαλός, αλλά ΕΜΕΙΣ στραβά αρμενίζαμε”.
Η για δύο χρόνια διατελέσασσα Υπουργός Εξωτερικών, ένα πόστο που κατά τα άλλα ήταν άσχετο με την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, βρήκε το κουράγιο να ζητήσει συγνώμη. Άραγε, δεν όφειλε το ίδιο να κάνει κι ο κ. Σαμαράς, που όχι μόνο διετέλεσε κι εκείνος Υπουργός της τότε κυβέρνησης, αλλά σήμερα ηγείται των κεντρικών της προσώπων; Ζήτησε συγνώμη ο κ. Αβραμόπουλος για την κατάντια της Υγείας που παρέδωσε; Αλλά πολύ περισσότερο και άνθρωποι που διετέλεσαν υπουργοί οικονομικών, συντονισμού, ανάπτυξης, επικρατείας κλπ; Δυστυχώς δεν ακούσαμε κάτι ανάλογο από κανέναν!
Η Δημοκρατική Συμμαχία συμπλήρωσε το σαφές πολιτικό κενό ενός οργανωμένου φιλελεύθερου πολιτικού σχηματισμού που έλλειπε από την Ελλάδα. Αν και ηγείται η Μπακογιάννη, κυρίως αποτελείται από φρέσκα πολιτικά πρόσωπα. Αν θεωρήσουμε την Μπακογιάννη ως μη-ανανεωτική λύση, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα περισσότερα στελέχη. Είναι απαραίτητο ανάμεσα σε πολιτικά στελέχη με άγνωστο πολιτικό στίγμα, να ηγείται ένα στέλεχος με γνωστό πολιτικό στίγμα, όπως της Μπακογιάννη. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να λειτουργήσει διαφορετικά ένα νέο κόμμα.
Τελικά όλοι διαθέτουμε σκέψη, κοινό νου και κρίση. Δεν έχουμε ανάγκη να μας υποβάλλει κανείς επιχειρήματα, ούτε καν εγώ. Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας όσο περισσότερο διαβάζετε εκτιμήσεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου