Κατηγορηματικά αντίθετη στην αποξήλωση της γραμμής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ των 20.000 βολτ που περνά μέσα από την οικιστική περιοχή των Άνω Αρχανών στο νομό Ηρακλείου και προκαλεί προβλήματα και φθορά στις... περιουσίες των κατοίκων, τάσσεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, όπως διαβεβαιώνει εγγράφως το Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, απαντώντας σε παρέμβασή του προς την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τ. Μπιρμπίλη, με την οποία ο Βουλευτής είχε επισημάνει τους υπαρκτούς κινδύνους για την υγεία, τις περιουσίες και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων στις Άνω Αρχάνες.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ σημειώνει ότι «το υπεραστικό δίκτυο Μέσης Τάσης στην περιοχή των Άνω Αρχανών στο νομό Ηρακλείου βρίσκεται σε λειτουργία από το 1973, ηλεκτροδοτεί αρκετούς καταναλωτές, μεταξύ των οποίων τον ΟΤΕ αλλά και διάφορες γεωτρήσεις και επιθεωρείται και συντηρείται όπως προβλέπεται από τον ΚΕΣΥΓΗΕ και τις οδηγίες της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη λειτουργία του. Οι αιτιάσεις για την εμφάνιση στατικών φορτίων εξ αιτίας της ύπαρξης του δικτύου δεν ευσταθούν. Τυχόν βλάβες που παρουσιάστηκαν, οφείλονται στις άσχημες καιρικές συνθήκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που επηρέασαν και το υπόψη υπεραστικό δίκτυο. Είναι γνωστό ότι σε όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα που αναπτύσσονται σε ορεινές περιοχές, κατά τις αναπόφευκτες πτώσεις κεραυνών μπορεί να προκληθεί εμφάνιση στιγμιαίων υπερτάσεων.»
Επιπλέον, τονίζει ότι «η αποξήλωση του εν λόγω δικτύου δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, αφενός διότι ηλεκτροδοτεί αρκετούς καταναλωτές και αφετέρου διότι ενδεχόμενη υλοποίηση τυχόν άλλου δικτύου δεν σχετίζεται ούτε με την αποφυγή πιθανών βλαβών στο δίκτυο ούτε με την εξάλειψη των επιδράσεων που προκαλούν προβλήματα υπερτάσεων στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών. Άλλωστε με ανάλογο τρόπο υφίστανται και λειτουργούν επί δεκαετίες όλα τα αστικά και υπεραστικά δίκτυο της ΔΕΗ A.E. σε όλη την επικράτεια.
Αναφορικά με τη φθορά που προκαλείται στις ηλεκτρικές συσκευές και τον οικιακό εξοπλισμό των κατοίκων, το έγγραφο της ΔΕΗ αναφέρει ότι «η προστασία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των πελατών, έναντι διαταραχών της τάσης τροφοδότησης (υπερτάσεων, βυθίσεων τάσης, διακοπών κ.λ.π.), γίνεται από τους ίδιους, όπως περιγράφεται στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και την Υπουργική Απόφαση Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ 470/Β’/05.03.2004), που επικύρωσε το πρότυπο αυτό, με κατάλληλες προστατευτικές διατάξεις (π.χ. σταθεροποιητές τάσης, συστήματα αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος, επιτηρητές τάσης, αυτόματοι διακόπτες, κ.λ.π.), τόσο για την προστασία των ίδιων των εγκαταστάσεων όσο και για την προστασία των ηλεκτρικών συσκευών που αυτές τροφοδοτούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου