Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Οι ταξιτζήδες τους έφταιξαν...

Σε περίπου τρεις εβδομάδες από τώρα, μια σειρά προϊόντα από εκείνα που καταναλώνουμε καθημερινά και καταναλώνουν και τα εκατομμύρια των επισκεπτών της χώρας μας, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ΦΠΑ που θα ανεβάσει σημαντικά την τιμή τους.

Καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί, αναψυκτικά, φαγητό σε πακέτο, φαγητό σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων, πακέτο από πιτσαρίες, τυροπιτομαγαζα και φυσικά καφενεία , καφετέριες ζαχαροπλαστεία ακόμα και γαλακτοπωλεία θα πουλάμε με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13% που ισχύει σήμερα.

Όπως διαβάζω σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «TA NEA» από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα από 70 ευρώ σήμερα θα φτάσει τα 76 και μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα πάει στα 2,2. Το κράτος αισιοδοξεί ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 700 του χρόνου την επόμενη χρονιά.

Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς (ΙΟΒΕ και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο); Ότι θα ενισχυθεί η παραοικονομία αφού οι μικροί επιχειρηματίες θα καταφύγουν στο «σπορ» της φοροδιαφυγής για να επιβιώσουν. Ότι θα ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο. Κι ότι θα αυξηθεί κατά 2% το «τουριστικό πακέτο» με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική τουριστικά. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι το ανάλογο μοντέλο απέτυχε σε τσιγάρα , αλκοολούχα, αυτοκίνητα αφού ουδέποτε εισπραχθήκαν οι αναμενόμενοι φόροι μιας και έπεσε η κατανάλωση. Και -ίσως το πιο σημαντικό- ότι απειλούνται περίπου 120.000 από τις συνολικά 600.000 θέσεις εργασίας σε 121.500 καταστήματα που ασχολούνται με την εστίαση.

Θυμίζουν μάλιστα ότι Ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τον ΦΠΑ με σημαντικά αποτελέσματα. Η Ιρλανδία από 13% σε 9% και η Γαλλία σε 5,5% από 19% όπου μάλιστα μόνο από αυτή την κίνηση άνοιξαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται όλα αυτά τα απλά και λογικά να μην τα σκέφτονται όσοι αποφάσισαν με τόση ευκολία την αύξηση αυτή; Πώς γίνεται να μην αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ότι με κινήσεις όπως η συγκεκριμένη, η μόνη ουσιαστική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα μας που είναι ο τουρισμός θα δεχθεί ένα τόσο βαρύ χτύπημα . Πολύ πιο σοβαρό από αυτό που προκάλεσαν το προηγούμενο διάσημα όσοι ιδιοκτήτες ταξί μπλόκαραν λιμάνια κι αεροδρόμια. Για να μην ξεχνιόμαστε...



πηγη iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου