Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα που θα πάρουμε στις εκλογές»


Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη από τη Δημοκρατική Συμμαχία, την ψήφο κατά συνείδηση, που επέλεξε το κόμμα ως στάση στην συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά που εξακολουθεί να έχει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NΕWPOST.GR μιλά για την επόμενη μέρα του κόμματος της, για τη Νέα Δημοκρατία, την Έλσα Παπαδημητρίου και το ενδεχόμενο να μην συμμετέχει στην επόμενη Βουλή εάν το κόμμα της δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο 3%.

Στην ερώτηση εάν η αποχώρηση του Κώστα Κιλτίδη θα επηρεάσει την ψυχολογία των οπαδών και των στελεχών του κόμματος και γιατί τα πράγματα οδηγήθηκαν στα άκρα η κ. Μπακογιάννη απαντά:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία στο πρόσφατο ιδρυτικό Συνέδριο της διαμόρφωσε καθαρά το ιδεολογικό στίγμα, και την πολιτική ταυτότητα. Στην πορεία αυτή προέκυψε ότι κάποιοι δεν ταυτίζονται με πολιτικές προτάσεις και κατευθύνσεις που χαράσσει η Συμμαχία. Το καλύτερο σ΄ αυτή την περίπτωση είναι η αποχώρηση. Άλλωστε στα κόμματα πρέπει να βρίσκεσαι γιατί συμφωνείς σε ιδεολογικές και προγραμματικές βάσεις, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να είσαι σε αυτά.
Εκτιμώ και σέβομαι τον Κώστα Κιλτίδη, ωστόσο από κοινού διαπιστώσαμε πως οι απόψεις μας ιδεολογικά αλλά και σε θέματα τακτικής δεν ταυτίζονται. Έτσι είπαμε πως σε προσωπικό επίπεδο δεν μας χωρίζει τίποτα, πολιτικά όμως διαφωνούμε σε βασικές κατευθύνσεις, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να πορευτούμε μαζί. Όσον αφορά τη ψυχολογία των στελεχών μας, αυτό που έχω να πω είναι πως όποιος αποφάσισε να έρθει στη Δημοκρατική Συμμαχία, είτε φεύγοντας από ένα άλλο κόμμα, είτε μπαίνοντας για πρώτη φορά σε κόμμα - μέσα σε αυτήν την εποχή αμφισβήτησης και οργής της κοινής γνώμης για το πολιτικό σύστημα - ήξερε ποιες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, με σιγουριά λέω πως στη Συμμαχία, όλα τα στελέχη και τα μέλη πιστεύουμε σταθερά στην κατεύθυνση των αλλαγών, των τομών, των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτή η πίστη μας, αρχίζει και έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας μας δύναμη και αισιοδοξία».


Η θετική και γενναία κατά πολλούς ψήφο που έδωσε η Έλσα Παπαδημητρίου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συγκρίθηκε από πολλούς με τη στάση που κράτησε το κόμμα σας. Η ίδια απαντά γιατί δεν επέλεξε ένα καθαρό ΝΑΙ αλλά και αν θα ήθελε την προσχώρηση της κ.Παπαδημητρίου στη Συμμαχία

«Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η θέση της Συμμαχίας, στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήταν η κατά συνείδηση ψήφος των βουλευτών της. Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν και τα κόμματα στην Ελλάδα, πως σε τόσο κρίσιμες ψηφοφορίες δεν μπορείς να υποβάλεις τη βούληση του κάθε βουλευτή σε γραμμές και κομματικές πειθαρχίες. Ψηφίσαμε Παρών για δύο λόγους. Πρώτον για να κάνουμε ξεκάθαρη τη διαφοροποίηση ανάμεσα, σε μία κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και από την άλλη σε μια αντιπολίτευση που το μόνο που κάνει είναι να λαϊκίζει και να γυρνά την πλάτη, χάριν εκλογικού οφέλους, στις μεγάλες τομές που απαιτείται να γίνουν. Δεύτερον, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει δική της πρόταση την οποία και καταθέσαμε στον υπουργό Οικονομικών. Ένα ξεκάθαρο εναλλακτικό σχέδιο Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο υιοθετήθηκε απόλυτα από τη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, του Φιλελεύθερους της Ευρώπης, καθώς κρίθηκε θετικά και από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ολι Ρεν, ο οποίος με δήλωση του, αναγνώρισε πως υπάρχουν και άλλες πιο ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, από αυτές της κυβέρνησης. Όσο για την κ. Παπαδημητρίου, θαύμαζα πάντα το θάρρος με το οποίο εξέφραζε την άποψη της, όπως έκανε και τώρα. Θεωρώ πως πολύ μεγαλύτερη σημασία αυτήν την ώρα έχει όμως το να υπάρχουν στο κοινοβούλιο ειλικρινείς φωνές, όπως αυτή της Έλσας Παπαδημητρίου, παρά το αν πάνε στο ένα κόμμα ή μείνουν ανένταχτοι».

Η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στα στάση που κρατά η Νέα Δημοκρατία εντός και εκτός Ελλάδος το τελευταίο διάστημα φαίνεται να συμφωνεί με τα στελέχη της ΝΔ που κάνουν λόγο για ευρωαπομόνωση του κόμματος και απαντά εάν μια τέτοια στάση πλήττει την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ

«Νομίζω πως κανέναν αυτήν την στιγμή δεν ενδιαφέρει πόσο πλήττεται η εικόνα του ενός ή του άλλου κόμματος. Ενδιαφέρει όμως κατά πόσο μπορεί να πλήξει τις ζωές του καθενός ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται τα κόμματα μέσα στην κρίση. Η στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι εγκληματική τούτη την ώρα. Οδηγεί στην ευρωπαϊκή απομόνωση από παραδοσιακούς συμμάχους της, την ιστορική παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Κοινότητα, προκειμένου να επενδύσει σε μία αντιπολιτευτική τακτική λαϊκισμού. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση ενός τόπου να μην υπολογίζει τίποτα προκειμένου να πάρει την καρέκλα της εξουσίας. Το έχω πει κι άλλη φορά. Η κρίση μας έμαθε πολλά και μας έκανε να σκεφτούμε με νέα δεδομένα. Το θέμα είναι πως αυτήν τη διαφορά δεν την έχει συνειδητοποιήσει όλο το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες οφείλει να κάνει συλλογικά η χώρα για την επίτευξη του εθνικού σκοπού. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία, δε θέλει να το κατανοήσει αυτό και αρνείται να συμφωνήσει ακόμα και σε βασικές αναγκαιότητες που επιβάλλει η κοινή λογική, άλλοτε βρίσκοντας διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και άλλοτε αλλάζοντας ακόμα και τις ίδιες τις προτάσεις της όταν υιοθετούνται από την κυβέρνηση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας απαντά και στις Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι τα ποσοστά του κόμματος θα παραμείνουν χαμηλά με αποτέλεσμα η ίδια να κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής μετά τις επόμενες εκλογές.

«Ακούστε, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας. Και αυτήν τη στιγμή η κοινωνία διακρίνεται από θυμό, οργή και απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, κρίνοντας τα πάντα με μια δικαιολογημένη για εμένα, δυσπιστία. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το ξέραμε, περιμέναμε το κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαμε, όμως αποφασίσαμε πως δεν θα κάνουμε πίσω αλλά θα τολμήσουμε. Σε αυτό το ευμετάβλητο λοιπόν πολιτικό περιβάλλον καθημερινά δημιουργούμε μια συμμαχία ιδεών και ανθρώπων που αναγνωρίζουν την ανάγκη για να γίνουν θεσμικές αλλαγές, σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις απελευθερώνοντας τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο. Ήδη τα πρώτα δείγματα και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είναι ενθαρρυντικά για τη Δημοκρατική Συμμαχία εξασφαλίζοντας ποσοστά υψηλότερα από το όριο εισόδου του 3%. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως λίγη υπομονή χρειάζεται και θα εντυπωσιαστείτε και από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η Συμμαχία και κυρίως από την ποιότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό εγχείρημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου