Σε περίοδο ψυχρού πολέμου με την ευρωπαϊκή Δεξιά εισήλθε η Νέα Δημοκρατία που ουσιαστικά έχει τεθεί σε «επιτήρηση» από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η άρνηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να παράσχει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας της Κεντροδεξιάς». Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά βαρύ για τον κ. Σαμαρά και η προ ημερών επίσκεψή του δεν κατάφερε να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες, αλλά αντίθετα επιδείνωσε την κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίζεται αμετακίνητος στις απόψεις του και στη στρατηγική που έχει χαράξει και θεωρεί ότι θα δικαιωθεί από την πολιτική που ακολουθεί, αν και αρκετά κορυφαία στελέχη της ΝΔ διατυπώνουν την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς επιστρέφει με τη στάση του στη φορτισμένη πολιτικά, λόγω του Σκοπιανού, περίοδο 1992-1995. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αρχίζει και αναπτύσσεται έντονη συζήτηση για τη στρατηγική του πρόεδρου της ΝΔ, ενώ καταγράφονται και οι πρώτες ιδεολογικές διενέξεις, μεταξύ των «ευρωπαϊστών» και των «ευρωσκεπτικιστών».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες της Κεντροδεξιάς θεωρούν εντελώς λανθασμένη τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και τονίζουν ότι δεν μπορεί να κινείται με αυτόν τον δογματικό τρόπο, όταν πολλοί από αυτούς έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να πείσουν ορισμένους «απρόθυμους» εταίρους για την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα. Ειδικά σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία είναι απόλυτα ακατανόητη η στάση της ΝΔ, ενώ οι ηγέτες του ΕΛΚ έχουν τονίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σοβαρές ευθύνες για την κρίση χρέους στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σκληρή κριτική για τη στάση του δέχεται ο κ. Σαμαράς από τον γαλλογερμανικό άξονα, αφού η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι με τη στάση της υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να σωθεί η χώρα. Η άποψη της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, τους οποίους ο κ. Σαμαράς δεν έχει συναντήσει κατ΄ ιδίαν, έχει επηρεάσει πολλά μέλη του ΕΛΚ. Ακόμη και ο κ. Γιούνκερ που έχει τακτική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά έχει αλλάξει άρδην τη στάση του το τελευταίο διάστημα, κάνοντας πολλές δημόσιες υποδείξεις που ενόχλησαν την ηγεσία της ΝΔ.
Στις τάξεις του ΕΛΚ, έχοντας και ως παράδειγμα τον νεοεκλεγέντα κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο , αδυνατούν να κατανοήσουν τη στάση του κ. Σαμαρά. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στο βασικό αίτημα του κ. Σαμαρά, ακόμη και στο εξωτερικό, περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου