Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στις Ένοπλες Δυνάμεις


Για εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας. Έκανε τον ντετέκτιβ για να βρει στοιχεία. Τι έδειξαν οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου του Κράτους. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης και οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος.

Σε απίστευτες καταγγελίες για λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προχώρησε ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερπολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

Τα καύσιμα αυτά, διακινούνται παρανόμως από κύκλωμα με τεράστια κέρδη, στο οποίο συμμετέχουν πρόσωπα υπεράνω υποψίας, με θετικό κοινωνικό πρόσωπο και σχέσεις με τον πολιτικό κόσμο, ενώ και η Δικαιοσύνη, στις καταγγελίες του πρώην βουλευτή, έχει μάλλον καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Οι αναφορές του κ.Σούρλα προκάλεσαν αίσθηση στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να δώσει συνέχεια στην υπόθεση.

"Την υπόθεση ερευνώ από το 1999. Έχω κάνει 14 ερωτήσεις. Πήγα στον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, ο οποίος με άκουσε και με παρέπεμψε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, και εκείνος στον εισαγγελέα Σανιδά. Αναρωτιέμαι: Λειτουργούν κατόπιν οδηγιών οι εισαγγελείς; Λειτουργεί η Δικαιοσύνη, υπάρχει τρόμος, φόβος, απειλή; Όταν υπάρχει το κύκλωμα που πήγε να σκοτώσει τον εισαγγελέα Κοκκώση, πολλοί φίλοι μου έλεγαν «έχεις οικογένεια και τα βάζεις με τον σκληρό πυρήνα της διαπλοκής, που έχουν σχέσεις και με κόμματα;" ανέφερε ο κ. Σούρλας.

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ, εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ΄τους μισθούς και τις συντάξεις" παρατήρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.

Οι "ευεργέτες λαθρέμποροι"

Ο κ. Σούρλας συνέχισε, σοκάροντας τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή

"Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος «είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή. Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλοδημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω - και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Σικούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg. Ενημέρωσα τον σημερινό υπουργό Άμυνας - του έστειλα και φάκελο. Απάντηση δεν πήρα. Δεν μπορεί να δώσει μιαν απάντηση; Απάντηση έλαβα από τον υπουργό Οικονομικών, με αναφορές και στο θείο που προκαλεί καρκίνο».

"Δέκα μήνες διερευνά ο εισαγγελέας την υπόθεση. Εγώ την Παρασκευή έστειλα το πετρέλαιο στο Γενικό Χημείο του Κράτους και την Δευτέρα πήρα απάντηση" σχολίασε ο κ. Σούρλας και κατέληξε: "Επτά χρόνια είχα το στόμα μου κλειστό, και ελπίζω βάσιμα πως θα το προχωρήσετε".

Ξεκινάει έρευνα

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε να απευθυνθεί η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σε όλα τα πρόσωπα και τις αρχές που χειρίστηκαν το θέμα, (συμπεριλαμβανόμενων και των δικαστικών αρχών).

"Να προχωρήσουμε σε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, για να περάσουν από κει, οι πάντες που εισηγήθηκαν ή δεν εισηγήθηκαν, ότι όσα λέει ο κος Σούρλας είναι αβάσιμα» πρότεινε ο κ. Κακλαμάνης.

"Η Επιτροπή να δώσει συνέχεια στο θέμα", συμφώνησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). "Το λαθρεμπόριο αυτό θέλει τεράστιες αποθήκες, συνεργασία με κυκλώματα φορτηγών, τεράστιους χώρους - και η συστηματική παράλειψη καθήκοντος κάνει ζημιά και στα δημόσια έσοδα και στην τσέπη των ιδιωτών".

"Να εκφράσουμε την έντονη αγωνία μας στον Εισαγγελέα, ως προς την επίσπευση των διαδικασιών και ως προς την συναγωγή συμπερασμάτων από πλευράς Δικαιοσύνης, για όλες τις προηγούμενες ενέργειες που δεν έγιναν", πρότεινε ο Προκόπης Παυλόπουλος (Ν.Δ).

"Θα πρέπει να επιμείνουμε, να αποτελέσει σκάνδαλο προς διερεύνηση προς πάσα κατεύθυνση της αρμοδιότητας της Επιτροπής μας", πρότεινε ο Μανώλης Μπεντενιώτης. «Να προχωρήσουμε σε πόρισμα και να εγκαλέσουμε και επιλήσμονες δικαστικούς λειτουργούς, που και σε άλλες περιπτώσεις έχουν κριθεί ως κατώτεροι των περιστάσεων» συμπλήρωσε.

"Ανοίγουμε το φάκελο, προβαίνουμε σε ενέργειες για να συγκεντρώσουμε στοιχεία. Μετά απ’ αυτό, θα δούμε τις παραπέρα κινήσεις μας", κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου