Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

5ο Προσυνέδριο Δημοκρατικής Συμμαχίας-Λευτέρης Αυγενάκης


Κατά την διάρκεια του 5ου Προσυνεδριου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε τα εξής:

"Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους Κρήτες μάλλον ως «βέβαιους» και «δεδομένους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι διακόπτει, «βάζοντας στο ψυγείο», σημαντικά αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, παραχωρώντας πριν από μερικές εβδομάδες συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό, εδώ στο Ηράκλειο, ζητήσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων υποδομής σε όλη την Κρήτη, όπως:

1. Το Φράγμα Αποσελέμη
2. Το Φράγμα Φανερωμένης
3. Το Φράγμα Πλακιώτισσας
4. Το Φράγμα Πλατύ ποταμού
5. Το Φράγμα Βαλσαμιώτη
6. Το ΒΟΑΚ
7. Το Δρόμο Ηράκλειο - Μεσσαρά
8. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου
9. Το Αεροδρόμιο Σητείας

Αναμφισβήτητα, όλα τα έργα υποδομής, αλλά και πολλά ακόμα, ανεξαρτήτως μεγέθους ή προϋπολογισμού, όμως σίγουρα ίσης και πιθανώς μεγαλύτερης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζω ότι χαράσσοντας την πολιτική μας στρατηγική, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, λέμε ξεκάθαρα ότι:

1. πρέπει να μεριμνήσουμε για την αναθεώρηση του ρόλου και της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.

2. Διαθέτουμε ως χώρα το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούμε να επενδύσουμε στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ και στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και όχι να προσμένουμε απλώς για την επιδότηση.

3. Κορωνίδα αυτής της επένδυσης βεβαίως είναι η Κρητική διατροφή με το Κρητικό ελαιόλαδο.

4. Κρίσιμο θεωρούμε επίσης να υπάρξει αντιστροφή της λογικής από την παραχώρηση επιδομάτων στον παραγωγό υπέρ της απόδοσης του προϊόντος του και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, ενώ

5. πρέπει να ενισχύσουμε την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά και τις τουριστικές υπηρεσίες.


Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός πυλώνας, τόσο της Κρητικής όσο και της εθνικής μας οικονομίας, ο τουρισμός, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο βασικούς φορείς ανάπτυξης.

Στο πνεύμα αυτό, για την ουσιαστική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και την εξασφάλιση όχι μόνο της βιωσιμότητάς του, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του, προτείνουμε μεταξύ άλλων:

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών.

2. Ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου.

3. Ενίσχυση και ενθάρρυνση της ίδρυσης ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού σε επίπεδο Περιφερειών.

4. Άνοιγμα της χώρας μας και σε νέες τουριστικές αγορές του εξωτερικού, όπως αυτή των Βαλκανικών χωρών ή αυτές της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

5. Επένδυση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του τουριστικού προϊόντος.

6. Επιδότηση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Χρηματοδότηση Υποδομών.

7. Σε θεσμικό επίπεδο, αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, ίδρυση διυπουργικής Γραμματείας Τουρισμού με παραρτήματα στα συναρμόδια υπουργεία, μόνιμος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού ή με πενταετή θητεία.

8. Επενδύσεις στην τεχνολογία και την ψηφιακή στρατηγική, όπως και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο την αρχική όσο και τη συνεχή, που επικεντρώνεται στην κατάρτιση και την εξειδίκευση.

9. Προώθηση, προβολή και ενίσχυση των δράσεων και των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού, που αποτελούν αποδεδειγμένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και πλουραλισμού του τουριστικού προϊόντος και της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό, τονίζω ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης των σχετικών δράσεων, κάτι που όμως μπορεί να επιτευχθεί με τη σύμπραξη και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής σε επίπεδο Κρήτης ενός «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ενίσχυσης των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι ο Τουρισμός σε όλες τις μορφές του, αποτελεί βασικό πυλώνα και ελπίδα ανάπτυξης της οικονομίας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου