Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κολαστήρια οι ελληνικές φυλακές


Για ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής, απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ακόμα και βασανιστήρια, κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για τις ελληνικές φυλακές. Υπερπληθυσμός και γυναικόπαιδα σε ίδια κελιά με ενήλικες.

Εξευτελιστικές συνθήκες ζωής, προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια των κρατουμένων και υπερπληθυσμό διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Μάιο, αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές είναι “εκρηκτική”, καθώς το σωφρονιστικό σύστημα δεν τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι ότι οι φυλακές γεμίζουν με πολλούς περισσότερους κρατούμενους από όσο κανονικά θα έπρεπε, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στην υγιεινή και την ασφάλεια των κρατουμένων.

Για παράδειγμα στις φυλακές Ιωαννίνων, ο αξιωματούχος περιέγραψε την κατάσταση ως “απάνθρωπη και εξευτελιστική” .

Εξαιτίας της έλλειψης χώρου, οι συνθήκες κράτησης ήταν ανθυγιεινές, με τους κρατούμενους να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να τους παρέχονται τα στοιχειώδη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αριθμός των κρατουμένων συνολικά ανέρχεται στους 11.674 , τη στιγμή που το σωφρονιστικό σύστημα “χωρά” μόλις 9.000 άτομα.

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης έχουν κάνει την κατάσταση εκρηκτική, ειδικά στις “δημοφιλείς” φυλακές, όπως του Κορυδαλλού και των Τρικάλων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, του ΟΗΕ, ανέφερε πως το σωφρονιστικό σύστημα παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμούς λαθρομεταναστών, ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής στα κέντρα κράτησης, ενώ σχεδόν κανείς αστυνομικός δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάσει τα δικαιώματα τους κατά την σύλληψη τους.

Στο κέντρο κράτησης της Αχαϊας, για παράδειγμα, πάνω από 60 άτομα βρίσκονταν σε κελί χωρητικότητας 14 ατόμων.

Το Δεκέμβριο δε του 2010, το Παρατήρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι συνθήκες κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα.

Γυναικόπαιδα στοιβάζονται μέσα σε κελιά μαζί με ενήλικους άνδρες, οι τουαλέτες ήταν λιγοστές και οι περισσότερες από αυτές χαλασμένες, ενώ περίπου 120 ανήλικοι, κορίτσια και αγόρια, κρατούνταν για μήνες στις φυλακές του Κυπρίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου