ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Έξαλλος ήταν ο Παναγιώτης, όχι μόνο με το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά και με τη συμπεριφορά της Ν.Δ. Εξάσκησε τα «γαλλικά» του, αφού ουδείς από τους «αδελφούς» πολιτικούς του συμπαραστάθηκε ουσιαστικά. Ούτε ένα πέρασμα κατά την ώρα της δίκης. Ήταν βέβαια αναμενόμενο, αφού καμιά από τις δυο πλευρές δεν έβαλε νερό στο κρασί της μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη ρήξη που προήλθε από την υποψηφιότητα του Διονύση.
Όσο αφορά την κατάσταση που θα επέλθει, τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Κατ’ αρχήν, θα περάσουν κάποιοι μήνες, μέχρις ότου αρχίσει η διαδικασία παύσης -οριστικής ή προσωρινής αργίας- και τούτο διότι πρέπει πρώτα να καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης. Το σύνηθες χρονικό περιθώριο είναι κάποιοι μήνες. Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός περιφερειάρχης θέτει σε αργία τον Παναγιώτη και καλείται ο Ραγκούσης (ή όποιος είναι τότε υπουργός εσωτερικών) να αποφασίσει αν θα τον παύσει οριστικά ή θα του επιβάλλει ποινή αργίας (τρίμηνης, εξάμηνης, ετήσιας ανάλογα με τις διαθέσεις του υπουργού). Εδώ θα φανεί αν έπιασαν τόπο τα θετικά σχόλια, που έκανε κατά διαστήματα, ο Παναγιώτης στο πρόσωπο του Ραγκούση.
Μέχρι τότε, ο Παναγιώτης εξακολουθεί να είναι Περιφερειάρχης, αλλά σίγουρα η αντιπολίτευση θα ζητήσει να παίρνονται αποφάσεις που αφορούν μόνον τα τρέχοντα θέματα. Δεν θα έχει και πολλές επιπτώσεις αυτό στην Περιφέρεια, διότι ούτως ή άλλως υπολειτουργεί, αφού ο Ραγκούσης -για λόγους που εκείνος γνωρίζει, κι εμείς υποθέτουμε- ψήφισε νόμο με ένα σωρό ελλείψεις. Κάποιοι βιάζονταν, φαίνεται.
Το μπέρδεμα έρχεται μετά. Ο Καλλικράτης δεν προβλέπει ξεκάθαρα τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, και μάλλον η υπόθεση θα κριθεί κατ’ αναλογία με παλαιότερες, αλλά κι εκεί υπάρχει ασάφεια. Ως εκ τούτου, κανείς δεν γνωρίζει, ούτε οι νομικοί σύμβουλοι του Παναγιώτη (που συνέρχονται σήμερα σε σύσκεψη για να μελετήσουν το θέμα) πώς θα γίνει η αντικατάσταση, και απλώς ο καθείς εκτιμά κατ’ ιδία αντίληψη..
Προσωρινά βέβαια, καθήκοντα Περιφερειάρχη θα ασκεί ο Διονύσης, ο οποίος είναι ήδη αναπληρωτής. Αν ο υπουργός αποφασίσει οριστική παύση, τότε μάλλον θα διεξαχθούν εκλογές μεταξύ των μελών του συνδυασμού, αποκλειομένων των αντιπεριφερειαρχών που εξελέγησαν με λίστα, διότι το αξίωμά τους περιορίζεται μόνον σε ένα νομό (παρόμοιο προηγούμενο υπάρχει στην περίπτωση των Μεγάλων Λειβαδιών Κιλκίς, όπου διενεργήθηκαν εκλογές μεταξύ των μελών του συνδυασμού, όταν παύτηκε οριστικά ο κοινοτάρχης).
Για την οριστική παύση όμως πρέπει να εκπέσει αμετάκλητα του αξιώματός του. Και αμετάκλητη απόφαση είναι αυτή του Αρείου Πάγου, που σημαίνει ότι η υπόθεση τραβά σε μάκρος. Σε περίπτωση όμως προσωρινής αργίας, υπάρχει σύγχυση περί του τι πρόκειται να συμβεί. Επικοινωνώντας με έμπειρους περί τα αυτοδιοικητικά, εκφράστηκαν μόνον απόψεις.
Διαλέγετε και παίρνετε:
Πρώτον: Περιφερειάρχης γίνεται ο Αναπληρωτής (δηλαδή ο Διονύσης).
Δεύτερον: Περιφερειάρχης γίνεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος (δηλαδή ο Διονύσης).
Τρίτον: Περιφερειάρχης εκλέγεται από τα μέλη του συνδυασμού (δηλαδή ο Διονύσης)
Ουσιαστικά, επομένως, δεν υπάρχει θέμα. Ο αντικαταστάτης του Παναγιώτη είναι δεδομένος. Το τυπικό μέρος είναι εκείνο που προκαλεί τη σύγχυση.
Το πολιτικό μέρος είναι αυτό που έχει σημασία. Με δεδομένο ότι ο Παναγιώτης δεν είναι εύκολο να τα ξαναβρεί με τον Α. Σαμαρά (και οι δυο έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι) και με δεύτερο δεδομένο ότι ο Διονύσης δεν είχε ποτέ (ούτε φαίνεται να θέλει) σχέσεις με το χώρο της κεντροδεξιάς, η Ν.Δ. κατάφερε μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, να χάσει και την Περιφέρεια.
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου