Ο σπουδαίος επιστήμονας, έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον του στον καρκίνο, θέμα που, όπως είπε, τον απασχολεί εδώ και πάνω από 60 χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια θα έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στην θεραπεία ορισμένων τουλάχιστον μορφών καρκίνου, με τη βοήθεια της έρευνας στα γονίδια και τα βλαστικά κύτταρα.
Ο Γουότσον έκανε εκτεταμένες ιστορικές αναφορές στην πορεία ανακάλυψης του DNA, από τον ίδιο και τον συνεργάτη του βρετανό Φράνσις Κρικ, στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, το 1953.
Έδωσε ακόμα μια σειρά από συμβουλές στους νέους και υποψήφιους ερευνητές, με βάση τη δική του πολύχρονη εμπειρία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αξία της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του ανταγωνισμού μεταξύ των ερευνητών.
Ένας επιστήμονας, ανέφερε χαρακτηριστικά, "δεν πρέπει να ακολουθεί τι λένε οι άλλοι, αλλά, από την άλλη, χρειάζεται τους άλλους σε κάθε του βήμα".
Αναφερόμενος, μετά την ομιλία του, στο περιστατικό στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου η ομιλία του διακόπηκε από ομάδα διαμαρτυρόμενων νεαρών με επιθετικό τρόπο, δήλωσε ότι "και στις ΗΠΑ υπάρχουν άνθρωποι που δεν με συμπαθούν".
Όπως είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, "η γενετική παραμένει ένα αμφισβητούμενο ζήτημα", καθώς πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καθορίσει την μοίρα τους.
Η επόμενη ομιλία του θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου